fbpx
Новини

Валентина Макарестова – маркетинг експерт в Balkan Services: Магистратурата дава ценни контакти и много практическа насоченос

Валентина Макарестова – маркетинг експерт в Balkan Services споделя впечатленията си от първата магистратура по бизнес софтуер в България „Бизнес анализ и ERP решения“. Тя е сред първите завършили студенти, а обучението й там я среща с новите й работодатели.

„Дълго време бях в дилема дали да се върна в нашата страна. Реших, че искам да се развивам и да градя кариера в България, но връзките и опита на българския пазар нямаше как да получа в Щатите, където тогава учих. Бях изненада с какви темпове се развива бизнеса от гледна точка на човек, който е живял в чужбина.

Имах интерес към ERP системите и облачните технологии и бях решила, че искам да се занимавам с маркетинг в тази сфера. Тогава случайно попаднах на информацията, че стартира първата магистратура по бизнес софтуер у нас и се записах в нея“, разказва Валентина.

Магистърската програма „Бизнес анализ и ERP решения“ е създадена от Висше училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) в партньорство с ERP Academy и е първата по рода си в България и една от малкото в Европа, която подготвя специалисти по внедряване, поддръжка и продажби на системи за управление на бизнеса. Все повече млади хора се интересуват от новата специалност, която им предлага теоретична и практическа подготовка, както и кариера в една от най-перспективните области на пазара на труда. Повечето кандидати за новата магистърска програма са привлечени основно от факта, че тя позволява на студенти без знания по програмиране да се развиват в софтуерния бранш и да направят успешна ИТ кариера.

„Имам много добри впечатления от магистратурата. Тя дава най-вече много контакти с хора в бизнеса – професионалисти, а не просто преподаватели, които преподават наученото преди 20 години. По време на курсовете идват реални хора от бизнеса и говорят за нещата, които се случват в момента. Специалността е много практически насочена, което е безкрайно полезно. Контактите със самите студенти също са изключително полезни, защото те до голяма степен са хора от този бранш или искат да бъдат такива“, разказва още Валентина Макарестова – маркетинг експерт в Balkan Services.

Освен младежи, които сега избират своето кариерно развитие, интерес към магистратурата проявяват и вече реализирани на пазара на труда специалисти, които търсят възможности да надградят своите знания. Не на последно място запитвания към програмата има и от представители на компании, в които предстои внедряването на ERP система.

Лекциите позволяват на студентите да навлязат в най-важните сегменти на бизнес софтуера като ERP, CRM, BPM, BI, обединени комуникации, мобилни приложения, „интернет на нещата” и други. Освен най-популярните системи за управление на бизнеса, създадени от български и чуждестранни разработчици, студентите изучават и други важни сфери като счетоводство, финанси и икономика.