fbpx
Новини

Реализирани студенти: Тихомира Христозова – консултант в експертен отдел

Тихомира Христозова вече две години е част от екипа на erp.bg. Тя е 3-то ниво консултант в експертния отдел на софтуерната компания, а предложението за работа идва по време на следването й в магистърската програма „Бизнес анализ и ERP решения“.

Завършва специалност „Икономика“ в УНСС през 2011 година. Работи от шестнайсетгодишна, като през по-голямата част от времето това е било в сферата на търговията. Винаги е имала афинитет към ИТ сферата, но така и не започва да се развива в тази насока след завършване на средното си образование. По време на последната година от следването си участва в стажантска програма в една от големите банки, която й предоставя възможност за започване на работа. Там получава много полезен опит, за който е искрено благодарна, но може би най-ценното нещо за нея е това, че разбира  с какво не иска да се занимава. Именно това й дава смелост да преследва посоката, която всъщност би искала да начертае пред себе си.

В края на четвърти курс Тихомира има намерението да учи магистратура в чужбина, защото не намира подходяща специалност в България, която предлага развитие в ИТ сферата за икономисти. Съвсем скоро обаче, попада на информация за магистърската програма „Бизнес анализ и ERP решения“ и е „запалена“ по темата „Какво е ERP?“. В този момент тя решава да остане в страната и да учи перспективната специалност.

Как реши да се запишеш в магистърската програма „Бизнес анализ и ERP решения“?

Бях към края на четвърти курс и на този етап, смятах че получаването на магистърска степен в България си е чиста загуба на време. Тогава имах намерение да кандидатствам в чужбина. Решението ми беше продиктувано най-вече от факта, че не намирах подходяща за мен специалност в нито един от българските университети. Постоянно проучвах какви ИТ магистърски програми се предлагат от всички достъпни за мен родни и чужди университети. За съжаление, не успявах да намеря подходяща специалност за икономист, искащ да се развива в сферата на информационните технологии в никое от учебните заведения в страната. Тогава, случайно или не, в социалните мрежи започна да ми изкача реклама за нова магистърската програма на ERP Academy и ВУЗФ – „Бизнес анализ и ERP решения“, която приемаше записвания за първа година. След десет прочита на сайта и стотина използвания на търсачката, първото от които с въпроса „Какво е ERP?” – реших. Ако ме приемат в тази специалност, оставам. Звъннах на посочените телефони и скоро след това имах насрочено интервю с Наталия Футекова в офиса на erp.bg. Така станах част от първия випуск на „Бизнес анализ и ERP решения“, за което не съжалявам и за миг.

Кой от курсовете беше най-интересен за теб?

Без колебание – BPM.  Всички чуваме постоянно за „Дигиталната трансформация“ и все по-навлизащата автоматизация на процесите. Но могат ли да бъдат постигнати целите ако просто се автоматизира един неефективен процес?  Внедряването на една ERP система също не е само настройване на софтуер, чрез който да се извеждат по-точни и бързи справки. Това е една чудесна възможност за компаниите да идентифицират, редизайнират и оптимизират своите процеси. А на въпроса „Как се прави това?“, отговаря именно управлението на бизнес процеси.

Поради това смятам, че BPM всъщност е една много важна част от консултантската работа, а макар и без да го осъзнаваме, може би и от нашето ежедневие. А и да си призная, наистина много обичам да дизайнирам диаграмите на процесите чрез инструментите на BPMN стандарта.

Кое е най-ценното, което дава магистратурата по ERP?

Възможности. Според мен, че най-сигурният начин да постигнеш нещо е да се трудиш здраво. ERP магистратурата дава не едно, а съвкупност от много ценни неща – контакти, теоритична подготовка, но и много знания и опит, придобити от срещи с истинските хора от бизнеса, широк поглед върху бизнес системните – ERP, CRM, BI, а не на последно място и много приятели. Това е една страхотна основа, ако човек има желанието да стъпи на нея и да продължи да се развива.

Това, което е може би наистина уникалното в тази магистратура е динамиката. Тук няма остарели учебници и теории от миналия век. Материалът се преподава на база на това какво се случва с бизнеса в момента. Пресен пример е таз годишният двудневен курс по GDPR, в който успях да взема участие дори и като бивш студент. Той бе проведен именно когато темата бе най-актуална, а в лекциите и дискусиите се включиха водещи консултанти и юристи, участващи в реални проекти по темата.

Разкажи ни повече за работата си в erp.bg  – как получи предложение, как се развиваш там?

Около два месеца, след като започнах обучението си получих телефонно обаждане с предложение от erp.bg да се присъединя към техния екип. В началото всичко беше колкото прекрасно, толкова и страшно. Имах огромен късмет, тъй като erp.bg ми предоставиха невероятна подкрепа, но и възможността аз самата да открия това, с което искам да се занимавам.

Сега, вече две години съм част от експертния отдел на компанията и гордо нося званието 3-то ниво консултант. Всеки ден е изпълнен с много нови казуси и предизвикателства. Продължавам да задавам милион въпроси. Често не усещам как работното време е приключило. Може би най-ценното, обаче е това, че работата ми е изключително комплексна. Тя не само включва множество контакти с клиенти, консултанти и програмисти, но и ми предоставя невероятната възможност да участвам пряко в развитието на софтуера. Това наистина ми позволява да видя и „по-голямата картинка“, като ми помага да трупам повече опит и обогатява развитието ми като консултант.

Вече се включваш и като лектор по време на курса по BPM. Какво е да застанеш от другата страна?

Страхотно, ужасно, вълнуващо!

Винаги съм си мислела, че преподавателите са просто едни много умни хора, които си знаят всичко и са решили да го изкажат на глас. Всъщност се оказа, че зад тези няколко часа стои много дни подготовка. Истината е, че никога не съм си представяла, че ще имам възможността да бъда лектор в университет. Отговорността е невероятна, а аз я чувствах в пъти по-тежка, тъй като темата ми е слабост и наистина исках да успея да запаля хората пред мен. Аудиторията в магистратурата е прекрасна, като в нея има и представители на различни браншове, поради което дискусиите са изключително интересни и всъщност прави процеса на обучение двустранен.

Магистърската програма „Бизнес анализ и ERP решения“ е единствената специализирана програма в България и една от малкото в Европа, предлагаща обучение и дълбок поглед върху едни от най-популярните ERP платформи и решения от висок клас.

Програмата се осъществява по идея на ERP Academy и Висше училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) с ръководител доц. д-р Наталия Футекова. Академията е иновативен проект на фирми от ERP бранша в България, които обединяват усилия с цел да направят висшето образование по-близко до реалните нужди на бизнеса, а бъдещите кадри максимално подготвени за пазара на труда в сферата на бизнес мениджмънта и ИТ.