fbpx
Новини

ERP Academy подкрепи конкурса по програмиране CodeIT

Мартин Копчев е победителят в  22-рото издание на международния конкурс по програмиране CodeIT организиран от Мусала Софт. ИТ таланти, официални лица, образователни и бизнес партньори и много приятели събра церемонията по обявяване на класирането на финала в 22-годишната история на състезанието. Домакин на финалния присъствен кръг е Мусала Софт, а на официалното събитие –  Софийски университет „Св. Клиемент Охридски“. Обръщение към гостите отправи Президентът на Република България Румен Радев, под чиито патронаж се провежда конкурсът.

„Цялото ни общество е съпричастно с успехите на нашите млади програмисти. Развитието на икономиката в днешните предизвикателни времена зависи в много голяма степен именно от високите технологии“, подчерта Президентът на Република България Румен Радев в речта си по време на церемонията и добави, че за това са необходими експерти с качества, каквито се изграждат в състезания като CodeIT.

„CodeIT стартира със създаването на Мусала Софт и продължава и до днес. Това е индикативно за важността му за нас. Образованието е наша кауза, а елитното образование и състезателното програмиране са сферите, в които се чувстваме най-силни да инвестираме и подкрепяме. Те изграждат амбиция, хъс и състезателен дух, които са безценни в нашия бизнес – създаването на софтуерни продукти и услуги с висока добавена стойност с растящи изисквания за креативност, иновации, работа в непрекъснато променяща се среда и пазарен натиск“, сподели Елена Маринова, президент на Мусала Софт. „Новостите тази година – имаме 4 момичета на финала, което е радваща индикация за естествено създаден интерес към състезателното програмиране, без да имаме квоти или отделни задачи за тях. Имаме за първи път участие от Кения, с което държавите, до които достигаме, наближават 20.“

Финално Класиране CodeIT 2021/2022:

 1. Мартин Копчев – 12 клас, ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“, гр. Габрово.
 2. Андон Тодоров – 12-ти клас, СМГ „Паисий Хилендарски“.
 3. Деница Янкова   – 11 клас в ППМГ “Нанчо Попович”,  Шумен;
 4. Душко Обрадович – преподавател по информатика в гимназията в Сомбор, Сърбия.
 5. Неманя Майски – 10 клас, гимназия „Велко Петрович“, Сомбор, Сърбия.
 6. Румен Михов -   12 клас, ПМГ „Атанас Радев“, гр. Ямбол, възпитаник на Школа „Шикови“.
 7. Веселин Георгиев – състезател и програмист, който се е отдал на собствен бизнес в областта на IoT устройства и data loggers.

8.Ния Димитрова  – 11 клас в ППМГ “Нанчо Попович”,  Шумен.

 1. Ведран Бажич  - 11 клас, гимназия „Велко Петрович“ в гр. Сомбор, Сърбия.
 2. Добрин Башев – възпитаник и текущ ръководител на школа по състезателна информатика в ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“, гр. Габрово.
 3. Александър Губица - 10-ти клас, гимназия „Велко Петрович“, гр. Сомбор, Сърбия.
 4. Георги Петков -  9-ти клас на МГ „Д-р Петър Берон“, гр. Варна.

Класиране младежи:

 1. Михаил Михалев – ученик в 8 клас в Природоматематическа гимназия „Академик Иван Гюзелев“ Габрово.
 2. Симона Христова – 8 клас с профил математика и информатика в ППМГ „Нанчо Попович“, гр. Шумен
 3. Нермин Идириз – 8 клас с профил математика и информатика в ППМГ „Нанчо Попович“, гр. Шумен
 4. Виктор Папазов  – 8 клас с профил математика и информатика в ППМГ „Нанчо Попович“, гр. Шумен
 5. Мартин Недев – 8 клас в ПМГ „Акад. Боян Петканчин“, гр. Хасково

Нермин Идириз, Симона Христова и Виктор Папазов са възпитаници на Школа по информатика “АиБ” , Шумен.

Грамоти на финалистите връчиха Мариета Георгиева, заместник-министър на образованието и науката, Добринка Благоева, директор на дирекция „Дигитализация, иновации и инвестиции“ на Столична Община, както и патроните на конкурса. Поздравителен адрес отправи кметът на Столична община Йорданка Фандъкова.

От 2012г. Мусала Софт кани и топ гуру в състезателното програмиране, с когото финалистите обменят опит и вдъхновени. Тази година те се срещнаха с Христо Венев, България – един от златните таланти по информатика в света. Христо заема забележителното второ място в ранглистата на Международната олимпиада по информатика (IOI) на всички времена. Носител е на множество отличия, като най-знаковите – четири златни и един сребърен медал от IOI.

Почетен председател на журито от създаването на конкурса е проф. Красимир Манев – президент на „Международната Олимпиада по Информатика“ /IOI/ (2014-2017) и председател на инициативния комитет на Първата европейска младежка олимпиада по информатика (eJOI) и неин президент.

Специални благодарности към нашите патрони и спонсори, които осигуриха наградите за финала и ни подкрепиха за реализацията на CodeIT, сезон 2021-2022.

Спонсори: Американска фондация за България, Академия Роботика, Prestigio и Cougar Gaming за България, Brother , Издателство „Ciela”, Издателство „Жанет 45”, ERP Academy, JOY Optics, Grand Optics и ZEISS(Цайс) VISION CENTER, Мусала Софт, Speedy, Самсонайт, Ubisoft Sofia, Hyperscience, Фрекълз , “Аз мога тук и сега”, СТЦ Интерпред, Edoardo Miroglio

Патрони: Българската академия на науките и Института по математика и информатика на БАН, Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и Факултет по математика и информатика, Технически университет – София и Факултет „Компютърни системи и технологии“,  Университет „Ангел Кънчев“ – Русе, Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас, Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски“,  Национална природо-математическа гимназия „Акад. Любомир Чакалов“, Математическа гимназия „Баба Тонка“ – Русе, ППМГ „Акад. НиколаОбрешков“ – Бургас, Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации – Бургас,  Технологично училище „Електронни системи” – София, , Школа по информатика „А&Б“ – Шумен, Школа по информатика „Шикови“ – Ямбол.