fbpx
Новини

ERP Academy и NearSoft с отворена лекция за Индустрия 4.0 и дигитализация на оперативните дейности

На 9 февруари (събота) от 11:00 часа в зала 501 на Висше училище по застраховане и финанси (ВУЗФ), специалисти от ERP Academy и иновативната софтуерна компания NearSoft ще проведат отворена лекция на тема „Индустрия 4.0 – възможности и заплахи за България. Дигитализация на оперативните дейности“.

Прогнозите на експертите са, че Индустрия 4.0 ще промени облика на българската икономика и ние като държава трябва да откликнем на новите предизвикателства, свързани с процесите на дигиталната трансформация, които не са само технологични, но и обществено значими. Според Владимир Филипов, който ще представи темата по време на отворената лекция, Индустрия 4.0 е както възможност, така и риск за България.

“Индустрия 4.0 ще революционализира цялото общество и ще има ефект върху икономиката, върху образованието, както и върху самата политика. Когато дойде времето на киберфизически системи, производството ще стане толкова ефективно, че вече няма да има смисъл от аутсорсинг услугите. За да бъде осъществен по-плавен преход и събраните знания да бъдат използвани в позитивна посока, страната ни трябва да се съсредоточи от износ на услуги към износ на софтуерни продукти“, казва още експертът.

Владимир Филипов е основател и изпълнителен директор на NearSoft – иновативна софтуерна компания, която предлага собствени продукти (МОМ4) и услуги за оперативно управление на производството (Manufacturing Operations Management – MOM/APS/MES) и дейностите по поддръжка и ремонти (CMMS/ EAM). Внедряването им осъществява дигитализацията на основните оперативни дейности в едно предприятие и подготовката му за предизвикателствата на Industry 4.0 и Industrial Internet of Things (IIoT).

През последните няколко години  Владимир Филипов се занимава усилено с популяризиране на Индустрия 4.0 в България. Участва активно в подготовката на стратегия и концепция за Индустрия 4.0 към Министерство на икономиката. Съорганизатор на две международни научни конференции „Индустрия 4.0“ през 2016 и 2017 г. Има публикувани научни разработки и статии по темата. Със своята софтуерна платформа МОМ4, NearSoft поставя България сред водещите страни в Европа по отношение на Индустрия 4.0.

Лекцията на тема „Индустрия 4.0 – възможности и заплахи за България. Дигитализация на оперативните дейности“ е част от инициативата на ERP Academy с цел популяризирането на софтуерите за управление и дигиталната трансформация на бизнеса като важна тема и добра възможност за реализация на младите хора в България. Екипът на образователната организация ръководи иновативна магистърска специалност, която е единствената специализирана програма в Европа, предлагаша обучение и широк поглед върху най-популярните ERP платформи и решения от висок клас. Сред преподавателите в ERP магистратурата са представители на някои от най-успешните компании в сектора в България, както и консултанти от водещи международни компании, които ще запознават студентите с най-новото от все по-бързо набиращата скорост дигитална трансформация на бизнеса.