fbpx
Новини

ERP Academy и ВУЗФ наградиха победителите в първото по рода си състезание „Дебати за бъдещето“

ERP Academy и Висше училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) наградиха победителите в първото по рода си състезание по дебати на тема нови технологии „Дебати за бъдещето“. Двете организации подкрепиха събитието, в рамките на което ученици и студенти от цяла България дискутираха за потенциалните предимства и заплахи на високите технологии. Финалният дебат на тема „за“ или „против“ силния изкуствен интелект беше спечелен от отбор в състав Валентина Великова от Първа английска езикова гимназия в София и Тодор Рогошев, студент по право в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“.

Двамата получиха от ERP Academy и ВУЗФ възможност за частична стипендия в размер на 20% от таксата за обучение по магистърската програма „Бизнес анализ и ЕRP решения“ на Висше училище за застраховане и финанси.

„Състезателните дебати са един изключително полезен формат, който мотивира младите хора да бъдат по-толерантни към противоположни гледни точки, да четат и да учат активно, както и да изразяват по-структурирано своята позиция. Тази общност се развива с все по-бързи темпове и аз се радвам, че станахме част от едно от най-запомнящите се състезания по дебати, провеждано до сега“, сподели доц. д-р Наталия Футекова, основател на ERP Academy.

В състезанието се включиха общо 16 отбора. Младежите дебатираха по теми, свързани с иновациите, автономните автомобили, стартиращото предприемачество и други, а финалният дебат беше на тема „Трябва ли да бъде забранено разработването на силен изкуствен интелект?“.

Тезата, която двамата дебатьори от отбора – победител защитиха бе, че силният изкуствен интелект може да се превърне в една от основните заплахи за бъдещето на човечеството, тъй като въпреки потенциалните огромни ползи за цивилизацията ни, той може да развие собствена воля, която да се окаже в конфликт с нашето съществуване. Тази тема през последните години е обект на ожесточени спорове и сред някои от водещите световни учени и експерти от технологичната общност.