fbpx
Новини

ERP мениджър – динамична професия за хора, които обичат предизвикателствата!

Мария Савова е старши ERP консултант в „М Холдинг“ АД и студент от първия випуск на магистърската програма „Бизнес анализ и ERP решения“. Холдингът, в който Мария е старши ERP консултант от 4 години работи в областта на търговията на дребно и едро в България и Гърция, като повече от 20 години успешно развива цялата верига, свързана с осигуряването на употребявани облекла, включваща събиране в САЩ и последваща преработка, която се извършва в България, а от 2017 година и в Щатите.

Мария Савова работи повече от 10 години в сферата на бизнес софтуера. Била е от страната на консултантска фирма, която предлага софтуер и от клиентска страна като проджект мениджър при внедряване на ERP системата EnterpriseOne в България и САЩ във фирмите от групата на „М Холдинг“ АД. През 2015г. открива възможност да развие натрупаните до момента практически умения чрез първата в България магистратура по “Бизнес анализ и ERP решения”, създадена от Висше училище по застраховане и финанси в партньорство с ERP Academy. По този начин получава доверието да бъде мениджър на проекта по внедряване на ERP система във всички компании от групата на „Мания“ и да има водеща роля при избора на подходяща система, анализа и дизайна на процесите, което е една сбъдната мечта за Мария.

По образование е счетоводител – завършила е Национална финансово-стопанска гимназия, бакалавърска и магистърска степен по счетоводство. По душа е мечтател – от почти година развива инициативата „Подскочи от Щастие“ във Фейсбук. Организира ежемесечни събития, посветени на различна спортна дейност, танц или друго предизвикателство. По време на събитията заедно с познати и непознати хора за един час създават приятелска среда и си напомнят, че щастието е естественото състояние и всеки ден е ярък, цветен и прекрасен, ако видим красивите и специални моменти в него и споделим радостта си с другите.

Споделя, че точно тази комбинация от сложна и изискваща много концентрация работа и динамичното свободно време й помага да бъде отдадена, ефективна и компетентна в работата си и все пак да запази мотивацията и желанието си за нови предизвикателства, чрез „изпускането на парата“ през „парти коминчето“, което е част и от фирмената култура в компанията, в която работи.

Мария Савова е професионалист, който е избрал да се развива в сферата на бизнес софтуера и го прави успешно. Освен това, тя е и поредното доказателство, че ERP консултантите са изключително жизнерадостни, всеотдайни и далеч не „скучни“ – определение, което често се дава за хората, които са избрали да се развиват в някое от направленията на информационните технологии.

В следващите редове можете да прочетете повече за избора на Мария Савова да се запише в магистърската програма „Бизнес анализ и ERP решения“ и какви са впечатленията й след преминатото обучение.

Защо избра да се запишеш в магистърската програма „Бизнес анализ и ERP решения“?

През есента на 2015 година бях в търсене на подходящ за моята текуща работа курс, семинар или тренинг, който да повиши компетентността ми и да ме направи по-добър професионалист. Разглеждайки актуалните предложения в интернет, попаднах на напълно новата за България магистърска програма, реализирана от ERP Academy в партньорство с Висше училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) и за мен нямаше съмнение, че това е най-логичният ход в развитието ми. Седем години бях работила все в сферата на бизнес софтуера без да имам теоретичната подготовка и структурирани знания за правилния начин на протичане на процесите при избор на софтуерен продукт, внедряването и последващото му развиване и използване за ефективно управление на бизнеса. Поради краткия срок, в който щеше да стартира програмата, трябваше да взема решение дали да се включа още първата година или да се подготвя и след като събера повече информация да стартирам от следващата есен. Много в мой стил решението се появи само, докато си плувах в минерален басейн във Велинград – “Правилният момент да направя нещо, което искам, е СЕГА.”  И няколко дни по-късно вече бях студентка отново!

Кое беше най-ценното и интересното за теб?

Най-ценни за мен бяха лекциите на професионалисти от бранша с богат опит, които споделиха знанията си и любопитните казуси, с които са се сблъсквали в практиката. Получих теоритичната основа, която ми липсваше през всички предишни години и обяснение за много от процесите, които бях наблюдавала и установила, но бях управлявала по метода на „откриването на топлата вода”. Запознаването с методологията при извършване на различните етапи на внедряване и поддръжка и структурирането на дейностите на един ERP специалист ми донесоха увереност и спокойствие в работата ми, които в последствие се оказаха много полезни при реализирането на големия проект, който ми беше поверен. Най-интересна, разбира се, беше практическата част и възможността да “поцъкам” на различни софтуерни продукти като EnterpriseOne, Microsoft Dynamics CRM, SAP, QlikView.

Какви бяха ползите за теб от завършването на магистратурата?

Магистратурата ми даде много ценен опит, практически знания и самочувствие, че мога да водя големи и отговорни проекти. Срещна ме с хора, които промениха живота ми и останаха част от професионалния ми, а и приятелския кръг. Това са незаменими контакти с професионалисти от големи софтуерни компании, партньори на магистърската програмата, от които мога да черпя допълнителни знания, актуални новини за промени в бранша и при необходимост да търся съвети за ежедневната си работа.

Какъв е съветът ти за бъдещите студенти и хората, които искат да се развиват като ERP мениджъри?

Не ми се иска да давам съвети, но мога да споделя какво разбрах за себе си през последните 10 години работа: най-важният човек, за успешното протичане на едно внедряване е ERP мениджърът, който е свързващото звено между бизнеса и софтуера. И най-функционалният, скъп и адаптивен софтуер не може да бъде имплементиран ефективно и да бъде използван пълноценно без добро познаване и анализиране на бизнес процесите, без правилна организация, обучение и “обгрижване” на потребителите на системата и без адекватен и навременен мониторинг на резултатите и бърза адаптация при промяна на нуждите на бизнеса. Това именно е нашата задача като ERP консултанти. Ако чувствате, че предизвикателствата и отговорността са част от вашата мечтана работа, със сигурност ще останете удовлетворени, а и оценени като специалисти на позицията ERP мениджър. Като всеки добър занаятчия и ние трябва да имаме качествени и добре заострени сечива, затова е важно да се образоваме, да следим промените и да сме отворени към новостите. А най-лесният начин за това е като вземем информацията от едно място, синтезирана и постоянно обновявана – това намерих аз в магистърската програма “Бизнес анализ и ERP решения”. Пожелавам го и на вас. Успех!

Магистърската програма „Бизнес анализ и ERP решения“ е единствената специализирана програма в България и една от малкото в Европа, предлагаща обучение и дълбок поглед върху едни от най-популярните ERP платформи и решения от висок клас. Програмата се осъществява по идея на ERP Academy и Висше училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) с ръководител доц. д-р Наталия Футекова. Академията е иновативен проект на фирми от ERP бранша в България, които обединяват усилия с цел да направят висшето образование по-близко до реалните нужди на бизнеса, а бъдещите кадри максимално подготвени за пазара на труда в сферата на бизнес мениджмънта и ИТ. Програмата започва подбор на студенти с амбиция за реализация в перспективния бранш за четвърта поредна година, като всички желаещи да кандидатстват могат да изпратят своето запитване чрез формата за контакти в сайта, след което специалист от ERP Academy ще се свърже с тях за уточняване на подробности, свързани с условията за прием.