fbpx
Новини

Обявиха победителите от класацията „Дигитални новатори в образованието“ на официална церемония

13 учители от цялата страна получиха своите награди на официална церемония в ТехноМеджикЛенд на 23.07.2020г.

Победители в категория „Иновативен подход за преподаване:

 1. Мария Домовчийска, ОУ „Христо Ботев“, гр. Раковски
 2. Петя Николова, СУ „Никола Войводов“, гр. Враца
 3. Петя Велева, ЧОУ „Томас Едисън“, гр. София

По решение на журито бе присъдена и една поощрителна награда на Радка Костадинова, СУ „Иван Вазов“, гр. Вършец

Победители в категория Най-добре посрещната учебна програма от ученици и родители:

 1. Николай Данев, СУ „Акад. Емилиян Станев“, гр. София
 2. Таня Коларова, СУ „Кирил и Методий“, с. Нова махала, общ. Батак
 3. Станимира Савова, ОУ „П. Р. Славейков“, гр. Варна

Победители в категория Технологични иновации:

 1. Елица Цонева, ЧОУ „Томас Едисън“, гр. София
 2. Десислава Димитрова, ИСУ „Св. Св. Кирил и Методий“, гр. Велинград
 3. Зорница Йорданова, ЦДО/СУ „Св. Климент Охридски“, гр. Аксаково

Победители в категория „Мултиплициране на иновативните учебни решения:

 1. Даниела Попова, СУ „Св. Патриарх Евтимий“, гр. Пловдив
 2. Десислава Цокова, ПГ „Асен Златаров“, гр. Видин
 3. Албена Кискинова, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, с. Куртово Конаре

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев връчи две специални грамоти: на „Телелинк Бизнес Сървисис Груп“ АД – за изграждане на единна национална платформа за електронно обучение в помощ на дигиталното образование. Системата включва създаването на 800 000 потребители с възможност за използване на платформа за обучение през Майкрософт Teams, като в последствие са добавени всички достъпни на пазара платформи и ресурси. В рамките на проекта, реализиран в условията на извънредно приложение, Телелинк Бизнес Сървисис съвместно с Microsoft осигуриха поддръжка при внедряването и пускането в експлоатация на системата.

Втората специална награда бе връчена на Николай Илиев, управител на „Некст Лаб“ ЕООД, който дари компютърна техника на 66 деца от Монтана.

По мнението на учителите, които се включиха в конкурса, организиран от БАИТ, „неочакваната“ учебна 2019/2020 г. им даде изключително много възможности да „надскочат себе си“, да излязат „от коловоза на ежедневието“, да открият „нови начини на вдъхновение“, както и  „уникални и незаменими възможности за обучение, които могат да съществуват само в онлайн среда“.

Учителите изразиха своето убеждение, че дигиталните уроци и ИКТ са приложими в образованието и са бъдещето на съвременното българско училище, както и че дистанционната форма на обучение се оказа ефективен метод на преподаване и може да се прилага успоредно с нормалния  учебен процес.

В конкурса „Дигитални новатори в образованието“ получихме и много номинации от родители, впечатлени от работата на учителите, които по думите на родителите са положили огромни усилия, труд и търпение към децата им и оценяват факта, че „в това извънредно положение за страната, благодарение на работата на учителите, децата успяха да получат нужните знания“. Друг родител сподели: „Изключително очарована съм и нямам думи да опиша какво може да постигне един учител, който не само си разбира от работата, но и иска да прави процеса още по-вълнуващ и модерен. Дано има повече такива учители, сигурна съм, че има светлина”.

Ученици, също се включиха в номинациите на учители. Освен благодарностите към своите преподаватели, учениците изразиха желание, когато се върнат към предишната класическа форма на обучение, да се запази дистанционната форма на обучение, която по думите им е „по някакъв начин “провокация” към мозъците им“ и ги стимулира да учат и да търсят различни източници на информация.

Общият брой кандидатури, които бяха подадени в четирите категории на конкурса бяха 228. Най-много учители кандидатстваха в категорията Иновативен подход за преподаване – 87. За категории Най-добре посрещната учебна програма от ученици и родители – 33Технологични иновации – 62Мултиплициране на иновативните учебни решения – 46.

Учителите, спечелили първо място във всяка от четирите категории получиха парична награда от 1000 лв., продукт за киберзащита на персонални компютри, ваучери за посещение на курсове по избор, ваучер за професионално ориентиране на учениците за цяло училище.

На класиралите се на 2-ро и 3-то място във всяка от четирите категории бяха връчени различни електронни устройства,  продукт за киберзащита на персонални компютри, ваучери за посещение на курсове по избор от ERP Academy, ваучер за професионално ориентиране на учениците за цяло училище.