fbpx
Новини

Доц. д-р Наталия Футекова говори за тенденциите при ERP системите в предаването „Бизнес линия“ по ТВ „Европа“

Доц. д-р Наталия Футекова бе специален гост в предаването „Бизнес линия“ по ТВ „Европа“, където разказа повече за развитието на ERP системите в България, специалистите в сферата и класацията „Новатори в образованието“.

„Приела съм като своя лична мисия да обединя бизнеса и образованието, мисля че успявам. Имам 10 години опит в държавен университет и виждах как най-добрите ни студенти искаха да заминат да учат в чужбина. В България има много голямо поле за развитие и ние трябва да помислим за това как да мотивираме хората да останат тук, не трябва най-добрите ни умове да бягат навън. Постепенно аз започнах да каня в своите часове хора от бизнеса в опита да доближа образованието до по-реалистичната действителност, която очаква студентите след университета. Радвам се, че този тип инициативи и личности стават все повече в страната ни“, каза доц. д-р Наталия Футекова.

Системите за управление на бизнеса са сред най-горещите тенденции в софтуерния бранш. Днес бизнесът търси хора, които разбират и използват иновативни технологии за повишаване на ефективността и конкурентоспособността на тяхната компания. Постигането на поставените стратегически бизнес цели е почти невъзможно без широко използване на информационните технологии, тъй като те осигуряват средата за провеждане на съвременния бизнес.

„Компаниите са готови да внедряват ERP, мисленето в българския мениджмънт се промени значително. Тези системи малко или много се изучават в самите университети и са създадени, за да помагат на бизнеса и да носят ефективност. Сисетемите вече са достъпни за малките и средни предприятия, дори и за микропредприятия, просто защото много помагат на бизнеса. В последните години всичко е уеб базирано, фирмите искат да сложат своя бизнес някъде в облака и да им е лесно да го управляват.“, каза още доц. д-р Наталия Футекова.

В предаването Наталия Футекова, която е управляващ съдружник на ERP.BG и основател на ERP Academy разказа повече и за предлаганите софтуери на българския пазар.

„Има качествени ERP системи, създадени за пазара тук – нашия продукт е български, а ние сме 100% българска компания. Българските софтуери не са по-лоши от западните, те са правени много целево за нашия пазар. Западните софтуери не са локализирани достатъчно добре за България и за нашето законодателство, така че големи компании, които ги използват, се налага да използват и други български софтуери, с които да управляват своето счетоводство и отчетност.“

През тази година се дипломираха първите студенти по ERP системи в България. Магистърската програма „Бизнес анализ и ERP решения“ е първата по рода си, която подготвя изключително търсените и ценени консултанти по бизнес софтуер. С нея студентите се реализират не като програмисти, а като специалисти по внедряване, продажба и поддръжка на висок клас решения за управление на бизнеса – професии, които стават все по-търсени в световен мащаб.

Програмата е с икономическа насоченост, но се фокусира върху това как информационните технологии помагат за укрепването на модерни предприятия, които се стремят да постигнат своите стратегически приоритети чрез използването на нови технологии.

„Висше училище по застраховане и финанси се оказа един иновативен университет за България. Те правят много съвместни магистърски програми и така миналата година се роди идея да направим специалност, която е целево насочена към ERP системите, за да могат да се формират такива специалисти у нас. Това е изключително икономическа специалност, която не е насочена към програмистите. Голяма част от нашия бранш са точно тези бизнес консултанти. Към програмата има интерес и резултатите са удовлетворителни – някои хора, които показаха добри резултати по време на обучението започнаха работа в нашите компании, други които бяха проект мениджъри в други компании и тепърва трябваше да избират ERP системи, успешно направиха своя избор, всички успяха да направят и много ценни контакти с бизнеса“.

Сферата е много интересна и всеобхватна. Бизнес консултантите, които внедряват софтуерите трябва да разбират много добре бизнес процесите, които протичат в едно предприятие и да усвоят умението да внедрят тези процеси в ERP система, така че тя да бъде максимално ефективна и оптимизирана за даденото предприятие.

„Нашата специалност е различна с това, че ние искаме да дадем пълния поглед над тези системи. В нея се изучава и BI, CRM, BPM, студентите виждат всички системи. Това не е брандиран курс с една система, в него влизат наистина всички системи, които има на българсия пазар. Имаме амбицията да превърнем програмата в МБА специалност по всички законодателни изисквания, защото на практика тя е такава, и когато направим специалността на английски, ние можем да я пуснем навън и да отворим пазара за нея.“, каза още доц. д-р Наталия Футекова.

Запис от предаването можете да видите ТУК.